Verkenning van een land-schap

Trivialiteiten en andere waardevolle verhalen gesprokkeld langs Vlaamse Ardennen wegen.

donderdag 17 juli 2008

Landelijk leven in de Vlaamse ArdennenGrote landschappelijke tuinen zijn eigen aan de Vlaamse Ardennen. Wie rond kijkt, ziet overal grote verzorgde tuinen. Wij geven u graag een overzicht van wat er ‘buiten’ leeft in onze regio.

Trendsetters
Het zal u niet verbazen dat het aanbod tuincentra, decoratiezaken en plantenkwekers groot is. In Ronse en Geraardsbergen vind je al jaren toonaangevende woon- en decoratiewinkels. Dat de gebroeders Flamant uit Geraardsbergen een eigen stijl ontwikkelden die aanleunt bij de Engelse landelijke stijl, is misschien niet zo verwonderlijk. Ze hebben allicht inspiratie gevonden in hun eigen omgeving. Ondertussen is hun imperium wereldwijd verspreid en wordt de cosy Flamant touch– met roots in de Vlaamse Ardennen! – een internationale trend. De goedverdoken Outlet store van Flamant Home Interiors op de Astridlaan in Geraardsbergen lokt bezoekers vanuit gans Vlaanderen. Maar niet overdonderend, je moet al uitgenodigd worden of toevallig de in kleine lettertjes aangekondigde verkoopsdagen opmerken aan de ingang van het oude fabriekspand waar de winkel is gelegen.

Nog zo’n opmerkelijke zaak die de grenzen van de Vlaamse Ardennen overstijgt, is British Ornamentals. Wie regelmatig gerespecteerde tuin- en buitenbladen leest, komt af en toe een paginagrote advertentie van British Ornamentals tegen. Het ziet er allemaal heel statisch en onwaarschijnlijk mooi uit. En dat is het ook. Prachtige poolhouses, serres, houten poorten, orangeries en bijgebouwen kan je er kopen. Zeg nooit zomaar tuinhuis tegen een uniek en op maat gemaakt bouwwerk van British Ornamentals. Wat weinigen, behalve klanten, weten is dat het bedrijf gelegen is tussen Brakel en Ronse. Vroeger had British Ornamentals een schitterend optrekje in Opbrakel waar je de dingen in hun natuurlijke habitat kon bekijken. Velen dromen van zo’n omgeving. Niet zo lang geleden is de zaak echter verhuisd naar een toonzaal in de Ronsesestraat. Minder idyllisch maar daarom niet minder aantrekkelijk. Eens je binnen bent, word je ondergedompeld in een Engelse landelijke klasse. Tuindecoratie, gereedschap, ornamenten, fonteinen en natuurlijk de onovertroffen bijgebouwen en serres. Je hebt een stevige beurs nodig om hier klant te worden. Alhoewel, je koopt geen kat in een zak want het is het allemaal waard. Post&Rail en kastanjehouten afsluitingen vind je hier echt wel aan concurrentiële prijzen. British Ornamentals is trendsetter en levert topproducten. Je kan gelijkaardige materialen in andere tuindecoratiezaken vinden, maar je merkt meteen het verschil.

Dezelfde klasse en vakkundigheid vind je ook bij Cousaert-Van der Donckt in Kwaremont. Het bedrijf creëert ambachtelijke designmeubels voor binnen en buiten met een toch wel overheersend landelijke uitstraling. Je moet een ontwerp van Cousaert-Van der Donckt gezien hebben om de spirit te begrijpen. Ruw maar natuurlijk, rebels, doorleefd, zo omschrijft de zaakvoerder zijn eigen projecten. Je kan keukens, badkamers, tafels, deuren, trappen en zelfs heuse gebouwen laten ontwerpen en uitvoeren. ‘Trends denken we weg, lees je op de website www.cousaert-vanderdonckt.be. Eigenlijk mag je ze als trendsetters beschouwen. Het is een eclectische stijl waarin oud en nieuw, landelijk en design worden verenigd. Een stijl die ook heerst in de hedendaagse architectuur .

Handen uit de mouwen
Buiten leven nodigt ook uit om creatief te zijn en dingen te doen met zaken die je in de tuin vindt. Boeketten maken bijvoorbeeld, koken met vergeten groenten, experimenteren met kruiden, zelf afspanningen maken met wilgentwijgen, fruit opleggen of pergola’s timmeren. Als je niet handig bent of onervaren, dan kan je deze dingen leren. Het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen organiseert demonstraties fruitbomen snoeien. Bij de gemeente kan je terecht om te leren composteren, Velt biedt cursussen ecologisch tuinieren aan en in de Kaaihoeve kan je naar toontuinen gaan kijken. Daarnaast kan je in de Vlaamse Ardennen ook terecht bij specialisten op het vlak van bloemschikken, kruidenverwerking en tafeldecoratie. Vzw Huisvlijt aan de Beekkant in Maarkedal organiseert allerlei workshops zoals manden vlechten en het verwerken van kruiden.

Bloemschikken en tafels decoreren kan je ook leren bij de Groene Verbeelding in Mater. Gudrun Cottenier en Nico Bostoen geven al jaren gespecialiseerde workshops aan hobbyisten. Hun werk wordt gewaardeerd en geprezen in vak- en damesbladen zoals Libelle en Nest. Daarnaast geven zij zelf ook publicaties uit zoals ‘Florale basistechnieken’ en ‘De Groene Verbeelding, een bloemstuk uit je eigen tuin’. De Groene Verbeelding geeft zowel jaar- als dagcurussen. Meer info vind je op www.degroeneverbeelding.com.

Groenatelier Rotsaert in Wortegem-Petegem en ’t Hof van Goeminne in Etikhove bieden gelijkaardig programma’s aan. Rotsaert is gespecialiseerd in vegetatieve ornamenten en tuindecoraties. Zij geven workshops florale kunst. Wie het atelier wil gaan bezoeken moet vooraf een afspraak maken en om in te schrijven voor een cursus neem je best eerst contact. Rotsaert decoreert ook tuin- en andere feesten. ’t Hof van Goeminne onderscheidt zich door naast workshops voor volwassenen ook kinderateliers aan te bieden. Dat gebeurt op aangekondigde regelmatige tijdstippen. Tijdens de zomervakantie worden de kinderen vier namiddagen ondergedompeld in een creatief bloemenbad. Volwassen kunnen kiezen uit seizoensgebonden workshops kransen, tuindecoratie, boeketten en binnendecoratie.

Shoppen
Een inventaris maken van alle tuincentra, interieur- en tuindecoratie boetieks met een landelijke stijl, is haast onmogelijk. Elke gemeente of stad heeft zijn of haar speciaalzaak. Toch willen we graag enkele adressen in de kijker zetten omdat ze om een of ander reden uit de band springen of een bezoek waard zijn.

Een eerste is Dyllis Countryhome in Schorisse. De country-style woonwinkel is zeer landelijk gelegen en je vindt er een pak interieurtips en geschenkartikelen. De eigenares, Resy Van Achter, geeft kleur- en interieuradvies en doet daarnaast ook totaalinrichting van je woning. De landelijke stijl staat uiteraard centraal. Je kan bij Dyllis ook meubelen (green en eik) en decoratieartikelen kopen. Interieuradvies krijg je ook bij Bo & Dou in Steenhuize-Wijnhuize. Het interieurwinkeltje in het centrum van het landelijke dorpje heeft het klassieke aanbod decoratieartikelen en geschenken zoals beren, kransen, kaarsen, tafeldecoratie, badproducten, mooie dozen, spiegels, keukenaccessoires. Bo & Dou verkoopt ook Flamant-verf en organiseert themagebonden workshops. Uniek is het handgemaakte badlinnen met gehaakte versieringen. Het leuke aan dit winkeltje is dat het een hoog snuistergehalte heeft. Maar het absolute snuisterparadijs is de Amberhoeve, alweer in Maarkedal. De oude vierkantshoeve werd omgebouwd tot een gezellige B&B, annex decoratiewinkel gespecialiseerd in Italiaanse terracotta, knuffels én fantasiejuwelen. Je vindt er onder andere Yvone Christa, Carré Copenhagen en Twice as Nice. Er zijn klanten die van ver komen voor de boekjes in handgeschept papier.

Interessante adressen:
  • British Ornamentals: Ronsesestraat 238, 9660 Brakel, T. 055-42 76 08, www.brit-orn.be, info@brit-orn.be
  • Cousaert-Van der Donckt: Stationsstraat 160, 9690 Kluisbergen, T 055 38 70 53, www.cousaert-vanderdonckt.be, info@cousaert-vanderdonckt.be
  • Vzw Huisvlijt aan de Beekkant: Onderbossenare 7, 9680 Maarkedal, www.huisvlijt-beekkant.be, Regina : 0499-72 39 36, regina.decoker@telenet.be, open elke vrijdag- en zaterdagnamiddag van 14.00- 18.00 uur.
  • De Groene Verbeelding: Keirestraat 24, 9700 Oudenaarde (Mater), T. 055-45 55 25, www.degroeneverbeelding.com, gudrun.cottenier@degroeneverbeelding.com
  • Groenatelier Rotsaert: Pontstraat 19a, 9790 Wortegem-Petegem, T. 056-61 05 82 , www.rotsaert.be, info@rotsaert.be
  • ‘t Hof van Goeminne: Berkenstraat 11, 9680 Maarkedal (Etikhove), T. 055-38 66 70, www.hofvangoeminne.be, info@hofvangoeminne.be
  • Dyllis Country home & Interior: Arthur Odevaerstraat 15, 9688 Maarkedal (Schorisse) , T. 055-45 67 08, www.dyllis-countryhome.be, designstudio.dyllis@pandora.be
  • Bo & Dou: Kloosterberg 5, 9550 Steenhuize-Wijnhuize, T. 0497-137433, www.bo-dou.be, info@bo-dou.be
  • Amberhoeve: Stokstraat 6, 9688 Maarkedal (Schorisse), T. 055-45 54 97, www.amberhoeve.be
Kent u nog interessante tuin- en interieuradressen? Geef ze gerust door.

Geen opmerkingen: