Verkenning van een land-schap

Trivialiteiten en andere waardevolle verhalen gesprokkeld langs Vlaamse Ardennen wegen.

donderdag 17 juli 2008

Het land van jenever & bier (1)

Jenever
De Romeinen vestigden zich niet voor niets in de Vlaamse Ardennen. De streek was voor hen een belangrijk landbouwgebied waar vooral graan werd geteeld om de soldaten van voldoende voedsel te kunnen voorzien. Velzeke (Zottegem) was een Romeins handelsknooppunt waar goederen uit het zuiden werden geïmporteerd en graan geëxporteerd. Door het gebied liepen dan ook enkele grote Romeinse wegen die in verbinding stonden met andere delen van Europa.

Graanproductie betekent in Vlaanderen automatisch ook jenever. De O’de Flander is een label uitgereikt aan kwalitatieve Oost-Vlaamse graanjenevers. In de Vlaamse Ardennen zijn er maar liefst 3 stokerijen met het O’de Flander label. Zowel Stokerij Mertens (Zottegem), Stokerij Van Damme (Oosterzele) als stokerij Braeckman (Oudenaarde) pakken uit met kwaliteitsjenever.

Stokerij van Damme in Oosterzele is bovendien ook een schitterend voorbeeld van Vlaams hoevetoerisme. U kunt jenever degusteren in het authentieke jenevercafé, overnachting in een van de gastenkamers en de boerderij en de jeneverstokerij bezoeken. Het winkeltje van Stokerij Mertens in Zottegem is dan weer uniek omwille van het grote aanbod likeuren met schitterende oude etiketten. Braeckman is de meest gecommercialiseerde stokerij met negen verschillende soorten jenevers die verkrijgbaar zijn in de reguliere kleinhandel in de streek. Het is een van de weinige stokerijen in Vlaanderen waar het volledige proces in huis wordt gerealiseerd: van graanproductie tot jeneverbottelarij.

> Graanstokerij Braeckman: Berchemweg 61, 9700 Leupegem (Oudenaarde), Tel: 055-30 08 88, www.braeckman.org
Producten te koop in de speciaalzaken, groepsbezoeken op afspraak.
> Stokerij Mertens: Steenweg op Aalst 84, 9620 Elene (Zottegem), Tel: 09-360 08 93, jenermer@yahoo.com
Eigen jenevers en brandewijn. Te koop bij de producent.
> Landbouwstokerij Van Damme: Issegem 2, 9860 Balegem (Oosterzele), Tel: 09-362 50 25, info@stokerijvandamme.be, www.stokerijvandamme.be
Eigen jenevers en jeneverpralines. Te koop bij de producent en in speciaalzaken.

Geen opmerkingen: