Verkenning van een land-schap

Trivialiteiten en andere waardevolle verhalen gesprokkeld langs Vlaamse Ardennen wegen.

vrijdag 18 juli 2008

Kunst in het landschap


Tijdens de zomer vinden er in de Vlaamse Ardennen heel vaak hedendaagse kunsttentoonstellingen plaats. Het landschap is zowel inspiratiebron als decor. Kunstenaars gebruiken het landschap of het erfgoed in het landschap als een intermediair, een communicatiemiddel. Soms worden er gloednieuwe werken gemaakt voor een specifieke locatie in het landschap, maar even vaak wordt in een afgebakende zone een ideale plek gezocht om een bestaand kunstwerk tot zijn recht te laten komen. Kunst & Zwalm, Ename Actueel, Sculptuur, Déjeuner sur l’Herbe, Versus, geen enkele tentoonstelling is dezelfde. Evenmin is er een rode draad. Jammer volgens sommigen, terecht volgens anderen want het gaat telkens om andere accenten, ideeën en doelstellingen.

Sculptour 2008
Een jaarlijkse vast waarde in het hedendaags kunstlandschap in de Vlaamse Ardennen is Sculptour. Deze openluchttentoonstelling vindt plaats in de unieke landschapstuin van het Galleries Beukenhof in Kwaremont. Elk jaar opnieuw weet Piet Willequet beelden van nationale en internationale kunstenaars te verzamelen en er een perfecte plaats voor te vinden in zijn parklandschap dat heel typerend is voor de streek. U wandelt gedurende uren in de beeldentuin van Galleries Beukenhof en ontdekt keer op keer mooie, boeiende, interessante, bizarre of intrigerende sculpturen die op een of andere manier communiceren met het landschap. Trek voor deze tentoonstelling op zijn minst een halve dag uit, doe stevige wandelschoenen aan, neem een verrekijker mee en geniet. Dit is een absolute aanrader, zowel voor de vergezichten, de inrichting van de tuin als de keuze van de kunstwerken. Na het beëindigen van het parcours kan u ook een bezoek brengen aan de galerie waar kleinere werken van de kunstenaars zijn opgesteld.

Vijftig kunstenaars stellen hun werk tentoon, met onder andere Magy Jacot (BE), Valentin Gospodinov (BG), Anneke De Witte (NL), Peter Bergenhengouwen (NL) en Ernest Joachim (NL).

Praktisch:
Sculptour 2008. Open tot en met 21 september 2008
Zaterdag, zondag en feestdagen van 14u tot 19 u en na afspraak.
Toegang: € 5,00 pp – kinderen tot 10j gratis - groepen vanaf 12 personen: €4,00 pp
Beukenhof-Phoenix Galleries, Ronde van Vlaanderenstraat 9, 9690 Kluisbergen, www.beukenhof.com.

COASTOMIZE! & andere Mixed Realities
Herinner u Déjeuner sur l’Herbe, een groots opgezet kunstproject in 2006 onder curatorschap van Stef Van Bellingen. Panamarenko werd prompt peter gebombardeerd en Jan Fabre deed als participerend kunstenaar de fietsende bezoekers stilstaan bij het werk van zoemende bijen. Centrum Herman De Croo doet er alles aan om toeristen te laten kennismaken met actuele kunst op diverse locaties in de Vlaamse Ardennen. Dit jaar is het kunstprjoject onder andere te gast in het pam in Velzeke, aan de waterkersgrachten in Roborst en in het kerkje in de wijk Wijlegem. COASTOMIZE! & andere Mixed Realities is een kunst- en recreatief parcours doorheen het landschap van de Vlaamse Ardennen. De verschillende kunstenaars gaan de uitdaging aan om het karakteristieke landschap van de zwalmvallei te verenigen met hedendaagse kunst, architectuur, archeologie en vooral ook technologie. De bezoeker wordt letterlijk ondergedompeld in een hoog technologisch artistieke omgeving. Dit jaar werd Sven Vanderstichelen uitgenodigd als curator.
Met het plannetje dat u krijgt aan het startpunt in pam Velzeke kunt u al wandelend of fietsend van locatie naar locatie. Onderweg geniet u van het landschap, als u halt houdt bij een locatie kan u zowel de tentoonstelling bezoeken als verkennen wat bijvoorbeeld de waterkersgrachten en het archeologisch museum te bieden hebben. Deze hedendaagse kunsttentoonstelling biedt u de gelegenheid om de Vlaamse Ardennen op een kunstzinnige manier te herontdekken.

Praktisch:
COASTOMIZE! & andere Mixed Realities. Van 15 augustus t.e.m. 14 september 2008
Startpunt: Provinciaal Archeologich Museum Velzeke.
Deelname: gratis (inclusief plan en overzicht tentoonstelling). Catalogus: tegen betaling.
Parcours voor wandelaars en fietsers (10 km).
Voor meer info: Pam Velzeke, Paddestraat 7, 9620 Velzeke (Zottegem), T O9-360 67 16., www.hedendaagsekunstindevlaamseardennen.be

Kunst & Zwalm

In 2008 geen Kunst & Zwalm. Fans weten dat deze bijzonder biënnale voor hedendaagse beeldende kunst vorig jaar plaats vond en dus dit jaar in volle voorbereiding is voor Kunst & Zwalm 2009. Wie meer wil te weten komen over de geest van Kunst & Zwalm kan een mooi uitgegeven catalogus aankopen via www.kunst-en-zwalm.be. Daarin vindt u het werk van de Belgische kunstenaars die deelnamen aan editie 2007. Vorig jaar maakte Zorro zijn opwachting en verscheen al steigerend aan de Zwalmse horizon. U kunt de beelden bekijken op Youtube.

Meer info Kunst & Zwalm: vzw Boem, Boembekestraat 32, 9630 Zwalm, 09-360 65 20, www.kunst-en-zwalm.be

Meer hedendaagse kunst in het landschap van de Vlaamse Ardennen:

Geen opmerkingen: