Verkenning van een land-schap

Trivialiteiten en andere waardevolle verhalen gesprokkeld langs Vlaamse Ardennen wegen.

dinsdag 22 juli 2008

In het kielzog van de grote renners

Moet je van wielrennen houden om de mysteries van de Ronde Van Vlaanderen te begrijpen? Sommigen beweren van wel. In een poging om de wielergekte te doorgronden, lieten we ons op sleeptouw nemen door Joeri Wannijn en Freddy Maertens. ‘Ronde-toerisme’ is stellig meer dan koersfanatisme. Freddy vertelt sappige verhalen uit het verleden en Joeri jaagt u de Koppenberg op langs Vlaanderens Mooiste landschap.

Een tijdje geleden startte Joeri Wannijn, onder het alziend oog van het Kabinet van Minister Bourgeois, een project om het fietstoerisme in de streek op gang te trekken. Niet zomaar fietstoerisme, neen, heus Ronde-toerisme. Het was de bedoeling om zowel binnen- als buitenlandse toeristen vrijblijvend te laten kennismaken met het Centrum Ronde van Vlaanderen en de beruchte hellingen en kasseistroken in de Vlaamse Ardennen. De Ronde wordt beschouwd als een toeristische troef met internationaal potentieel. In een te enge benadering zou dat evenwel fietsrecreanten uit Vlaanderen kunnen afschrikken. Joeri Wannijn weet echter maar al te goed dat er meer op het programma moet staan dan fietsroutes voor wielertoeristen in het Ronde Van Vlaanderen landschap. Daarom ging hij de uitdaging aan om twee vrouwen zonder al te veel fietservaring te begeleiden naar de mythische plekken van de Ronde. Niet met de auto, wel degelijk met de fiets. Het relaas van een dag heerlijk ‘landschapstoerisme’ in de sporen van de Ronde.

> Heb je een goede fiets nodig om de straffe hellingen langs de mooie fietsroutes in de Vlaamse Ardennen aan te kunnen?
Ja, maar je hoeft niet per se zelf over een koersfiets te beschikken. Er worden op verschillende plaatsen in de Vlaamse Ardennen degelijke koersfietsen verhuurd. Wie ooit poogde Ladeuze op te rijden met zijn eigen recreatiefiets, maar noodgedwongen voet aan grond moest zetten, hoeft niet te panikeren. Met een goed uitgeruste koersfiets lukt het wel. Let erop dat je over voldoende versnellingen beschikt. Bestel dus maar een ‘triple’ (wielertaal voor drie kamwielen aan de voorversnelling zoals op een mountainbike). Een aangepaste fiets maakt, zowel vlak als berop, echt ‘een wereld van verschil’.

> Is het parcours niet veel te moeilijk voor een gewone sterveling?
Hangt ervan af hoe je zelf met uitdagingen en hellingen omgaat. Als je van mening bent dat af en toe afstappen kan en mag, dan beleef je mooie momenten. Frustraties moet je uiteraard vermijden. Wees niet beschaamd als je even naast de fiets moet lopen, de volgende keer lukt het misschien wel. Hier spreekt een ervaringsdeskundige.

Joeri nam ons mee naar de Koppenberg. Ons, dat zijn ikzelf en Liesbeth Fiems, medewerkster van Toerisme Vlaamse Ardennen vzw. Ook voor haar is het belangrijk de ziel van het ‘koerslandschap’ te begrijpen. Het is een heel andere benadering dan de ziel van de Ronde. Je kan je in het Centrum Ronde Van Vlaanderen onderdompelen in een Ronde-bad door het belevingsmuseum te bezoeken. Sinds Freddy Maertens vast aan het Centrum verbonden is, krijg je er √©chte verhalen uit het verleden bij. ‘’Zo is het nu, toen was het wel wat anders”. Een rondleiding met Freddy Maertens levert een niet te onderschatten meerwaarde aan een Centrum-bezoek. Freddy beantwoordt immers al je wielerkwesties. Je mag hem zelfs vragen waarom hij nooit de Ronde Van Vlaanderen won.

Je hoeft dus niet koste wat kost je eigen kunnen te testen op het Ronde-parcours. Je mag evengoed ‘het zicht op’ de Koppenberg bewonderen aan de voet de helling, zelf ervaren hoe stijl hij nu precies is en merken dat het zelfs al wandelend niet evident is om de top zonder ademnood te bereiken. Vrijblijvendheid, dat is het juiste motto voor wie de uitdaging op zich en niet het resultaat van belang is. Een ervaring die je zeker moet meemaken is een kilometerlange afdaling op een masserende kasseistrook, zoals in de Stationstraat aan de Steenbeekdries bijvoorbeeld. Ik weet niet of het daaraan lag, maar de 25 km langs een deel van het Ronde-parcours zat de dag nadien niet eens in mijn benen. Vermoedelijk heeft de finale alle mogelijke spanning in mijn spieren losgeschud.

TIP ! een dagje Ronde-toerisme voor beginners:

> Voormiddag: Bezoek aan het Centrum Ronde Van Vlaanderen onder de deskundige begeleiding van Freddy Maertens (vooraf reserveren), snuisteren in de Ronde-shop.
> Middag: Lunch in Brasserie De Flandrien. Het interieur is op en top Tour en wielrennerij.
Suggesties: een proloogdrankje (aperitief) met een bordje Vlaamse Ardennen (kaas en spek), een spaghetti Boononaise of een Vispannetje Musseuw, en om te eindigen een coupe Combiné.
> Namiddag: Fietstocht met start en aankomst aan het Centrum Ronde Van Vlaanderen.

De VAriant-route (25 km langs de Koppenberg en Steenbeekdries) kan je gratis downloaden via www.rvv.be/toerisme.
Er zijn diverse routes verkrijgbaar in de Ronde-shop.
Joeri Wannijn stelt eventueel ook een fietsuitstap op maat voor.

Praktische info: Centrum Ronde van Vlaanderen: Markt 43, 9700 Oudenaarde, T. 055-33 99 33, info@crvv.be, www.rvv.be/toerisme
Openingsuren: Dagelijks open van 10 tot 18 uur. Maandag gesloten.

Toegangsprijzen: 6,00 EUR pp < 15 jaar; 3,50 EUR pp voor 60-Plussers; 4,50 EUR pp voor groepen (min. 15 personen); 15,00 EUR voor een gezinsticket

Adressen fietsverhuur:
www.rvv.be/toerisme

Goed om weten:
> Heb je zelf een koersfiets, dan kan je hem tijdens je bezoek aan het belevingsmuseum veilig opbergen in het centrum. Vraag aan de balie waar je de fiets kan achterlaten. Buiten zijn ook fietsstallingen, maar die zijn minder geschikt voor koersfietsen.
> Je kan gebruik maken van de douches in het Centrum Ronde Van Vlaanderen. Je betaalt hier 1,5 euro voor. Handdoek vergeten? Geen probleem, je kan er een lenen in het centrum.
> Een bezoek aan het Belevingsmuseum neemt ongeveer anderhalf uur in beslag.
> Brasserie Flandrien is een fietsvriendelijke uitbating. Kort gezegd komt het erop neer dat je er terecht kan als je technische problemen hebt. Er is een herstelkit aanwezig.
> De Ronde Van Vlaanderenroute werd onlangs vernieuwd. Saaie stukken werden weggewerkt en slechte wegen werden gemeden.


Geen opmerkingen: