Verkenning van een land-schap

Trivialiteiten en andere waardevolle verhalen gesprokkeld langs Vlaamse Ardennen wegen.

vrijdag 2 september 2011

KUNST & ZWALM 2011


(c) Kunst & Zwalm

De biënnale Kunst & Zwalm integreert kunst in het landschap en het sociale weefsel van Zwalm (Vlaamse Ardennen). Dit jaar hebben Engelse, Franse en Belgische kunstenaars de opdracht gekregen om de grenzen af te tasten van publieke en privé ruimten. Begin dit jaar overleed Patrick Merckaert, de bezieler van Kunst & Zwalm. Hij tekende nog de krijtlijnen uit voor deze editie, maar moest onverwacht afscheid nemen en liet een bevreemdende leegte achter bij familie, vrienden, kennissen. Uit respect en als hommage aan Patrick, werd in het jachthuis van het kasteel van Beerlegem een installatie van de kunstenaar (Lèvres, sourire, secret) heropgebouwd. De brochure van K&Z vermeldt: "Net als Patrick zelf, straalt deze installatie een en al vriendschap, eenvoud en discretie uit".


Verder is er op diverse plaatsen ook werk te zien van Patrick Van Caeckenbergh (B), Johan Creten (B), Jan Williams & Chris Teasdale (UK), Goele De Bruyn (B), Jo Lathwood (UK), Djos Janssens (B), Stéphane Cauchy (F), La 'S' Grand Atelier/De Zandberg (B), David Blandy (UK), Fia Cielen (B), Sylvain Cosijns (B), Adriaan Verwée (B), Arnaud Verley & Philémon (F), Nicolas Durand (F), Karl Philips (B), Pieterjan Ginckels (B).

Er werd een route uitgestippeld langsheen de kunstwerken en in een brochure weergegeven. Het parcours kan best afgelegd worden met de fiets want heel wat plekken zijn niet bereikbaar met de auto. Toegang met routegids kost 3 euro. Kinderen tot 12jaar gratis. Met het project K&Z/KIDS: verboden voor 14+ werd een speciaal programma uitgewerkt voor kinderen.
Start en aankomst: PNEC De Kaaihoeve, Meilegem.

Meer info over K&Z op www.kunst-en-zwalm.be

2 opmerkingen:

Silvia zei

wij werden eerder reeds erg gecharmeerd door het landschap van de Vlaamse Ardennen. Vermits we er maar niet genoeg van krijgen, plannen we een vakantieweekje in familieverband, kan jij ons enkele groepsaccomodaties aanbevelen? (4 slaapkamers - 10 personen)

C. De Smedt zei

Ze zijn wel een paar mooie logeeradressen. Mijn absolute voorkeur: Huis Minne in Ronse. Info vind je op www.huisminne.be
Uiteraard zijn er nog meer, t Heufke bijvoorbeeld, of de Notelaar of 't sprankelend toeval. Gewoon even www.toerismevlaamseardennen.be raadplegen en de gastenkamers bekijken. veel plezier verder.