Verkenning van een land-schap

Trivialiteiten en andere waardevolle verhalen gesprokkeld langs Vlaamse Ardennen wegen.

woensdag 27 juli 2011

Landschapskunst in de Vlaamse Ardennen

Arpia kunst met landschap
zaterdag 20 augustus 2011 tot zondag 9 oktober 2011





Voor het tweede jaar op rij organiseert Arpia vzw deze zomer het kunstproject ARPIA met de oude steenbakkerij te Sint-Lievens-Esse als dynamisch epicentrum. Acht weekends lang, van 20 augustus tot 9 oktober, kan je er genieten van bijzondere artistieke interventies in het omliggende landschap, alsook van tijdelijke kunstwerken binnen en rond de muren van de steenbakkerij. Dit historisch waardevolle bouwwerk wordt tijdens het project omgeturnd tot een tijdelijke ontmoetingsplaats met bar en boekenlounge. Het verregaande engagement van ARPIA ten aanzien van het landschap en haar waarde(n) wordt geaccentueerd door een uitgebreid nevenprogramma: landschappelijke themawandelingen, debat, openlucht brunch, een onderzoeksproject, enz.

Dit jaar worden zes internationale kunstenaars uitgenodigd. Drie ervan maken op verschillende plaatsen in de omgeving een kunstwerk en gaan hierbij aan de slag met de nodige aandacht voor de identiteit van het gebied. Voor het eerst bevinden de werken zich buiten de site van de oude steenbakkerij. Samen met de permanente werken van vorig jaar vormen ze een almaar uitdijende permanente kunst- en wandelroute.

De Franse kunstenaar Gilles Bruni maakt al twintig jaar landschapsinstallaties. In Herzele bouwt hij enkele schuilplekken voor mens én dier met natuurlijke en gevonden materialen. De uit Wales afkomstige Rhodri Davies creëert voor Arpia een windharp (tijdens de opening op 20 augustus geeft hij een concert) en de Japans- Belgische kunstenaar Masashi Eshigo wil, via een even ambitieuze als eenvoudige installatie, een trage (wandel)weg opnieuw openstellen. Dit `work in progres`komt tot stand in sterke interactie met omgeving en bewoners.

Binnen en rond de steenbakkerij worden tijdens het project site-specifieke werken tentoon gesteld. Els van Riel (B) gunt ons, in de vorm van een filminstallatie, een even luchtige als geconcentreerde blik op een alledaags natuurverschijnsel. Christelle Fillod (F) transformeert een deel van de ruimte in een camera obscura. Jesse Cremers (B) brengt statische dingen in beweging via kinetische experimenten en sculpturen. Meer dan de moeite waard….

Naast het beeldende kunstenluik is er tijdens Arpia 2011 tevens een programma waarin het landschap in al zijn hoedanigheden aan bod komt. Duurzaamheid, ecologie en omgevingskwaliteit zijn hierbij de sleutelwoorden. Ieder weekend kan je bijvoorbeeld deelnemen aan themawandelingen onder begeleiding van Chris L. De Smedt. Zij nodigt telkens een expert uit die de wandelaars laat stilstaan bij de waarde(n) van het landschap en de fragiele, samenhang tussen mens en natuur. In samenwerking met diverse partners worden workshops, een debat en een onderzoeksproject georganiseerd waarbij een occasioneel artistieke interventie niet kan ontbreken.

Meer info op www.arpia-art.be.

Andere kunstprojecten in de Vlaamse Ardennen:
Kunst&Zwalm 2011: www.kunst-en-zwalm.be : 27-8 tot 11-9
Ename Actueel 2011: www.ename974.org: 28-8 tot 16-10

Geen opmerkingen: