Verkenning van een land-schap

Trivialiteiten en andere waardevolle verhalen gesprokkeld langs Vlaamse Ardennen wegen.

zaterdag 14 februari 2009

'Fragiel' glas in het museum in Velzeke


Glas wordt al eeuwen gebruikt, als banale drinkbeker en fragiel sierstuk. De Romeinen waren bedreven in het blazen van glas. Wilt u te weten komen hoe ze dat deden en hoe glas er in vroegere tijden uitzag, dan kan u nog tot 31 mei 2009 een bezoek brengen aan het Provinciaal Archeologisch Museum in Velzeke.

De tentoonstelling 'Fragiel' belicht aan de hand van 300 originele objecten uit Belgische en buitenlandse collecties de verschillende aspecten van de Romeinse glaskunst. U ontdekt drinkbekers, voorraadpotten, juwelen, flesjes, flacons, tafelglas en ook vensterglas. Er zijn zowel sobere als geduldig versierde exemplaren bij. U komt alles te weten over de techniek van glaskunst: de samenstelling van glas, het kleuren, ontkleuren en het creƫren van bijzondere vormen.

Het topstuk uit de tentoonstelling is een Romeinse 'diatreetbeker' die gevonden werd in Daruvar (Kroatiƫ). De kelkvormige beker is omgeven door een fijnmazig netwerk en het opschrift Faventibus (Aan de goedgezinden).

Op 30 en 31 mei wordt in het kader van de Ambachtenmarkt de
glasoven uit lokale leem en originele Romeinse tegels en dakpannen opnieuw in gang gezet. Dit is uniek voor Europa. Er wordt dan 24 uur per dag hout gestookt en glas geblazen zoals de Romeinen het destijds deden.

Praktisch:
Pam Velzeke, Paddestraat 7, Velzeke (Zottegem)
Openingsuren: maandag tot en met vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u, tijdens de weekends van 14u tot 18u

Meer over de tentoonstelling verneemt u op de website www.pam-velzeke.be.

Alle foto's: pam Velzeke.


Geen opmerkingen: