Verkenning van een land-schap

Trivialiteiten en andere waardevolle verhalen gesprokkeld langs Vlaamse Ardennen wegen.

maandag 21 juli 2008

Grote Wirtz-tuin in Vlaamse Ardennen

Jacques Wirtz is een wereldvermaard tuinarchitect en tuinkunstenaar uit Schoten. Wirtz International ontwierp niet alleen tuinen in België maar ook in Frankrijk (Elysée Palace Gardens in Parijs), Japan en Groot-Brittannië (Alnwick Castle Gardens). Zijn visie en aanpak omtrent landschapsarchitectuur worden wereldwijd geprezen. Nu al wordt Wirtz aanzien als een van de grootste tuinarchitecten van eind 20ste-begin 21ste eeuw. De eigenaars van Hostellerie Shamrock in Maarkedal lieten de tuin rond hun landhuis ontwerpen en aanleggen door Wirtz.

Hostellerie Shamrock, dat lid is van Relais & Chateaux (www.relaischateaux.com), ligt in het hartje van de Vlaamse Ardennen en trekt levensgenieters vanuit de hele wereld. Geen wonder, het charmehotel heeft veel weg van een Engelse ‘Manor’ of country house. Uniek voor Vlaanderen. Eigenaar Claude de Beyter uit Ronse refereert graag naar de Engelse architect Sir Edwin Lutyens. Bij de volledige herinrichting van het landhuis in 2004 werd Lutyens dan ook als inspiratiebron gebruikt. Het interieur van de Shamrock werd in zijn oorspronkelijke stijl opgeknapt en de Moorse elementen in het salon werden in ere hersteld. Het salon van het hotel-restaurant is op zijn zachtst gezegd een bijzondere plek om van een koffie of wijntje te genieten.

Claude en Levine De Beyter brachten De Gentse architect Jean-Claude Lerouge en tuinarchitect Jacques Wirtz samen om van het landhuis en de tuin een harmonisch geheel te maken. Wirtz en Lerouge gingen volledig mee in de visie en verwachtingen van eigenaar De Beyter. Lerouge heeft elke kamer een andere invulling gegeven, afhankelijk van de ligging ten opzichte van de zon en de windstreken. Kleur speelt daarin een belangrijke rol. De kamers hebben allemaal zeer grote ramen met een weids zicht op de tuin. In een van de kamers heeft Lerouge, op aangeven van Wirtz, het groen van de hagen laten doorlopen in het vasttapijt. Wirtz van zijn kant ontwierp de tuin zoals een huis, met muren van hagen. Het valt op dat de hagen perfect gesnoeid zijn en schitterende geometrische figuren vormen, zowel planmatig als naar vorm.

Wirtz creëerde grote cirkels en bogen met behulp van hagen, afgewisseld met rechtlijnige paden en dreven. De manshoge hagen vormen de ruggengraat van de tuin. De hand van meester-tuinarchitect Wirtz is duidelijk voelbaar, maar er is toch wel rekening gehouden met de wensen van de hotelier. Voor het landhuis ligt een terras met verschillende kleine tuinkamers die elk plaats bieden aan één tafel. Op die manier wordt een grote privacy geboden aan de restaurantgasten. Er is ook een kruidentuin, een boomgaard, een perfect gemaaide grasweide en een achtertuin die de overgang vormt met het aanpalend bos en de omgeving. Het is daar dat de genialiteit van Wirtz geïllustreerd wordt. Wie goed kijkt merkt niet alleen een overgang in hoogte, maar ook in kleur. De hagen zijn zodanig gekozen en ingeplant dat zowel de vorm als de kleur van de hagen perfect symmetrisch zijn. Zelfs in de winter zit er leven en een diversiteit aan kleur in de tuin. Op het eerste zicht lijkt de tuin alleen maar een doolhof van hagen, maar wie de onderliggende lagen bekijkt, ontdekt ook een boeiende plantenkeuze, een verhaal en een visie.

Niet elke tuin hoeft zo architecturaal uitgepuurd te worden. Zelfs binnen dit tuinconcept is er ruimte om perfecte geometrie en structuur af te wisselen met ogenschijnlijke landschappelijke nonchalance. In dit geval is het ontwerp een bijna monumentale uitbreiding van het huis en Wirtz is er enig in geslaagd om het statische van de Hostellerie te laten verder leven in de tuin én een mooie overgang te vormen tussen de landhuisomgeving en de landschappelijke omgeving. Deze tuin past perfect bij de stijl en de grandeur van het landhuis. Dat hebben ook de mensen opgemerkt van Relais & Chateaux. Hostellerie Shamrock kreeg dit jaar de Garden Trophy van Relais & Chateaux.

Jacques Wirtz
Belgische tuin- en landschapsarchitect die internationaal doorbrak nadat hij in 1970 de tuin ontwierp van het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling in Japan. Van zijn signatuur is ook de ‘Jardin du Carroussel et des Tuilerie’ in Parijs. Die tekende hij in opdracht van Mitterand. Recent werk is onder andere de prachtige hedendaagse toontuin van de Alnwick Castle Gardens in Alnwick (Groot-Brittannië).
Meer info: www.wirtznv.be, www.alnwickgarden.com

> Nog een Wirtz-tuin in Wannegem-Lede
De Pastorie: Vakantiehuis en B&B voor 2 à 3 personen
Lededorp 9, 9772 Wannegem-Lede, T. 09-383 77 42, www.pastoriewannegem.be

Hostellerie Shamrock
Adres: Ommegangstraat 148, 9681 Maarkedal
Info: www.hostellerieshamrock.be, shamrock@relaischateaux.com
T: 055-21 55 29

Geen opmerkingen: