Verkenning van een land-schap

Trivialiteiten en andere waardevolle verhalen gesprokkeld langs Vlaamse Ardennen wegen.

dinsdag 22 juli 2008

In het kielzog van de grote renners

Moet je van wielrennen houden om de mysteries van de Ronde Van Vlaanderen te begrijpen? Sommigen beweren van wel. In een poging om de wielergekte te doorgronden, lieten we ons op sleeptouw nemen door Joeri Wannijn en Freddy Maertens. ‘Ronde-toerisme’ is stellig meer dan koersfanatisme. Freddy vertelt sappige verhalen uit het verleden en Joeri jaagt u de Koppenberg op langs Vlaanderens Mooiste landschap.

Een tijdje geleden startte Joeri Wannijn, onder het alziend oog van het Kabinet van Minister Bourgeois, een project om het fietstoerisme in de streek op gang te trekken. Niet zomaar fietstoerisme, neen, heus Ronde-toerisme. Het was de bedoeling om zowel binnen- als buitenlandse toeristen vrijblijvend te laten kennismaken met het Centrum Ronde van Vlaanderen en de beruchte hellingen en kasseistroken in de Vlaamse Ardennen. De Ronde wordt beschouwd als een toeristische troef met internationaal potentieel. In een te enge benadering zou dat evenwel fietsrecreanten uit Vlaanderen kunnen afschrikken. Joeri Wannijn weet echter maar al te goed dat er meer op het programma moet staan dan fietsroutes voor wielertoeristen in het Ronde Van Vlaanderen landschap. Daarom ging hij de uitdaging aan om twee vrouwen zonder al te veel fietservaring te begeleiden naar de mythische plekken van de Ronde. Niet met de auto, wel degelijk met de fiets. Het relaas van een dag heerlijk ‘landschapstoerisme’ in de sporen van de Ronde.

> Heb je een goede fiets nodig om de straffe hellingen langs de mooie fietsroutes in de Vlaamse Ardennen aan te kunnen?
Ja, maar je hoeft niet per se zelf over een koersfiets te beschikken. Er worden op verschillende plaatsen in de Vlaamse Ardennen degelijke koersfietsen verhuurd. Wie ooit poogde Ladeuze op te rijden met zijn eigen recreatiefiets, maar noodgedwongen voet aan grond moest zetten, hoeft niet te panikeren. Met een goed uitgeruste koersfiets lukt het wel. Let erop dat je over voldoende versnellingen beschikt. Bestel dus maar een ‘triple’ (wielertaal voor drie kamwielen aan de voorversnelling zoals op een mountainbike). Een aangepaste fiets maakt, zowel vlak als berop, echt ‘een wereld van verschil’.

> Is het parcours niet veel te moeilijk voor een gewone sterveling?
Hangt ervan af hoe je zelf met uitdagingen en hellingen omgaat. Als je van mening bent dat af en toe afstappen kan en mag, dan beleef je mooie momenten. Frustraties moet je uiteraard vermijden. Wees niet beschaamd als je even naast de fiets moet lopen, de volgende keer lukt het misschien wel. Hier spreekt een ervaringsdeskundige.

Joeri nam ons mee naar de Koppenberg. Ons, dat zijn ikzelf en Liesbeth Fiems, medewerkster van Toerisme Vlaamse Ardennen vzw. Ook voor haar is het belangrijk de ziel van het ‘koerslandschap’ te begrijpen. Het is een heel andere benadering dan de ziel van de Ronde. Je kan je in het Centrum Ronde Van Vlaanderen onderdompelen in een Ronde-bad door het belevingsmuseum te bezoeken. Sinds Freddy Maertens vast aan het Centrum verbonden is, krijg je er échte verhalen uit het verleden bij. ‘’Zo is het nu, toen was het wel wat anders”. Een rondleiding met Freddy Maertens levert een niet te onderschatten meerwaarde aan een Centrum-bezoek. Freddy beantwoordt immers al je wielerkwesties. Je mag hem zelfs vragen waarom hij nooit de Ronde Van Vlaanderen won.

Je hoeft dus niet koste wat kost je eigen kunnen te testen op het Ronde-parcours. Je mag evengoed ‘het zicht op’ de Koppenberg bewonderen aan de voet de helling, zelf ervaren hoe stijl hij nu precies is en merken dat het zelfs al wandelend niet evident is om de top zonder ademnood te bereiken. Vrijblijvendheid, dat is het juiste motto voor wie de uitdaging op zich en niet het resultaat van belang is. Een ervaring die je zeker moet meemaken is een kilometerlange afdaling op een masserende kasseistrook, zoals in de Stationstraat aan de Steenbeekdries bijvoorbeeld. Ik weet niet of het daaraan lag, maar de 25 km langs een deel van het Ronde-parcours zat de dag nadien niet eens in mijn benen. Vermoedelijk heeft de finale alle mogelijke spanning in mijn spieren losgeschud.

TIP ! een dagje Ronde-toerisme voor beginners:

> Voormiddag: Bezoek aan het Centrum Ronde Van Vlaanderen onder de deskundige begeleiding van Freddy Maertens (vooraf reserveren), snuisteren in de Ronde-shop.
> Middag: Lunch in Brasserie De Flandrien. Het interieur is op en top Tour en wielrennerij.
Suggesties: een proloogdrankje (aperitief) met een bordje Vlaamse Ardennen (kaas en spek), een spaghetti Boononaise of een Vispannetje Musseuw, en om te eindigen een coupe Combiné.
> Namiddag: Fietstocht met start en aankomst aan het Centrum Ronde Van Vlaanderen.

De VAriant-route (25 km langs de Koppenberg en Steenbeekdries) kan je gratis downloaden via www.rvv.be/toerisme.
Er zijn diverse routes verkrijgbaar in de Ronde-shop.
Joeri Wannijn stelt eventueel ook een fietsuitstap op maat voor.

Praktische info: Centrum Ronde van Vlaanderen: Markt 43, 9700 Oudenaarde, T. 055-33 99 33, info@crvv.be, www.rvv.be/toerisme
Openingsuren: Dagelijks open van 10 tot 18 uur. Maandag gesloten.

Toegangsprijzen: 6,00 EUR pp < 15 jaar; 3,50 EUR pp voor 60-Plussers; 4,50 EUR pp voor groepen (min. 15 personen); 15,00 EUR voor een gezinsticket

Adressen fietsverhuur:
www.rvv.be/toerisme

Goed om weten:
> Heb je zelf een koersfiets, dan kan je hem tijdens je bezoek aan het belevingsmuseum veilig opbergen in het centrum. Vraag aan de balie waar je de fiets kan achterlaten. Buiten zijn ook fietsstallingen, maar die zijn minder geschikt voor koersfietsen.
> Je kan gebruik maken van de douches in het Centrum Ronde Van Vlaanderen. Je betaalt hier 1,5 euro voor. Handdoek vergeten? Geen probleem, je kan er een lenen in het centrum.
> Een bezoek aan het Belevingsmuseum neemt ongeveer anderhalf uur in beslag.
> Brasserie Flandrien is een fietsvriendelijke uitbating. Kort gezegd komt het erop neer dat je er terecht kan als je technische problemen hebt. Er is een herstelkit aanwezig.
> De Ronde Van Vlaanderenroute werd onlangs vernieuwd. Saaie stukken werden weggewerkt en slechte wegen werden gemeden.






maandag 21 juli 2008

Grote Wirtz-tuin in Vlaamse Ardennen

Jacques Wirtz is een wereldvermaard tuinarchitect en tuinkunstenaar uit Schoten. Wirtz International ontwierp niet alleen tuinen in België maar ook in Frankrijk (Elysée Palace Gardens in Parijs), Japan en Groot-Brittannië (Alnwick Castle Gardens). Zijn visie en aanpak omtrent landschapsarchitectuur worden wereldwijd geprezen. Nu al wordt Wirtz aanzien als een van de grootste tuinarchitecten van eind 20ste-begin 21ste eeuw. De eigenaars van Hostellerie Shamrock in Maarkedal lieten de tuin rond hun landhuis ontwerpen en aanleggen door Wirtz.

Hostellerie Shamrock, dat lid is van Relais & Chateaux (www.relaischateaux.com), ligt in het hartje van de Vlaamse Ardennen en trekt levensgenieters vanuit de hele wereld. Geen wonder, het charmehotel heeft veel weg van een Engelse ‘Manor’ of country house. Uniek voor Vlaanderen. Eigenaar Claude de Beyter uit Ronse refereert graag naar de Engelse architect Sir Edwin Lutyens. Bij de volledige herinrichting van het landhuis in 2004 werd Lutyens dan ook als inspiratiebron gebruikt. Het interieur van de Shamrock werd in zijn oorspronkelijke stijl opgeknapt en de Moorse elementen in het salon werden in ere hersteld. Het salon van het hotel-restaurant is op zijn zachtst gezegd een bijzondere plek om van een koffie of wijntje te genieten.

Claude en Levine De Beyter brachten De Gentse architect Jean-Claude Lerouge en tuinarchitect Jacques Wirtz samen om van het landhuis en de tuin een harmonisch geheel te maken. Wirtz en Lerouge gingen volledig mee in de visie en verwachtingen van eigenaar De Beyter. Lerouge heeft elke kamer een andere invulling gegeven, afhankelijk van de ligging ten opzichte van de zon en de windstreken. Kleur speelt daarin een belangrijke rol. De kamers hebben allemaal zeer grote ramen met een weids zicht op de tuin. In een van de kamers heeft Lerouge, op aangeven van Wirtz, het groen van de hagen laten doorlopen in het vasttapijt. Wirtz van zijn kant ontwierp de tuin zoals een huis, met muren van hagen. Het valt op dat de hagen perfect gesnoeid zijn en schitterende geometrische figuren vormen, zowel planmatig als naar vorm.

Wirtz creëerde grote cirkels en bogen met behulp van hagen, afgewisseld met rechtlijnige paden en dreven. De manshoge hagen vormen de ruggengraat van de tuin. De hand van meester-tuinarchitect Wirtz is duidelijk voelbaar, maar er is toch wel rekening gehouden met de wensen van de hotelier. Voor het landhuis ligt een terras met verschillende kleine tuinkamers die elk plaats bieden aan één tafel. Op die manier wordt een grote privacy geboden aan de restaurantgasten. Er is ook een kruidentuin, een boomgaard, een perfect gemaaide grasweide en een achtertuin die de overgang vormt met het aanpalend bos en de omgeving. Het is daar dat de genialiteit van Wirtz geïllustreerd wordt. Wie goed kijkt merkt niet alleen een overgang in hoogte, maar ook in kleur. De hagen zijn zodanig gekozen en ingeplant dat zowel de vorm als de kleur van de hagen perfect symmetrisch zijn. Zelfs in de winter zit er leven en een diversiteit aan kleur in de tuin. Op het eerste zicht lijkt de tuin alleen maar een doolhof van hagen, maar wie de onderliggende lagen bekijkt, ontdekt ook een boeiende plantenkeuze, een verhaal en een visie.

Niet elke tuin hoeft zo architecturaal uitgepuurd te worden. Zelfs binnen dit tuinconcept is er ruimte om perfecte geometrie en structuur af te wisselen met ogenschijnlijke landschappelijke nonchalance. In dit geval is het ontwerp een bijna monumentale uitbreiding van het huis en Wirtz is er enig in geslaagd om het statische van de Hostellerie te laten verder leven in de tuin én een mooie overgang te vormen tussen de landhuisomgeving en de landschappelijke omgeving. Deze tuin past perfect bij de stijl en de grandeur van het landhuis. Dat hebben ook de mensen opgemerkt van Relais & Chateaux. Hostellerie Shamrock kreeg dit jaar de Garden Trophy van Relais & Chateaux.

Jacques Wirtz
Belgische tuin- en landschapsarchitect die internationaal doorbrak nadat hij in 1970 de tuin ontwierp van het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling in Japan. Van zijn signatuur is ook de ‘Jardin du Carroussel et des Tuilerie’ in Parijs. Die tekende hij in opdracht van Mitterand. Recent werk is onder andere de prachtige hedendaagse toontuin van de Alnwick Castle Gardens in Alnwick (Groot-Brittannië).
Meer info: www.wirtznv.be, www.alnwickgarden.com

> Nog een Wirtz-tuin in Wannegem-Lede
De Pastorie: Vakantiehuis en B&B voor 2 à 3 personen
Lededorp 9, 9772 Wannegem-Lede, T. 09-383 77 42, www.pastoriewannegem.be

Hostellerie Shamrock
Adres: Ommegangstraat 148, 9681 Maarkedal
Info: www.hostellerieshamrock.be, shamrock@relaischateaux.com
T: 055-21 55 29

vrijdag 18 juli 2008

Kunst in het landschap


Tijdens de zomer vinden er in de Vlaamse Ardennen heel vaak hedendaagse kunsttentoonstellingen plaats. Het landschap is zowel inspiratiebron als decor. Kunstenaars gebruiken het landschap of het erfgoed in het landschap als een intermediair, een communicatiemiddel. Soms worden er gloednieuwe werken gemaakt voor een specifieke locatie in het landschap, maar even vaak wordt in een afgebakende zone een ideale plek gezocht om een bestaand kunstwerk tot zijn recht te laten komen. Kunst & Zwalm, Ename Actueel, Sculptuur, Déjeuner sur l’Herbe, Versus, geen enkele tentoonstelling is dezelfde. Evenmin is er een rode draad. Jammer volgens sommigen, terecht volgens anderen want het gaat telkens om andere accenten, ideeën en doelstellingen.

Sculptour 2008
Een jaarlijkse vast waarde in het hedendaags kunstlandschap in de Vlaamse Ardennen is Sculptour. Deze openluchttentoonstelling vindt plaats in de unieke landschapstuin van het Galleries Beukenhof in Kwaremont. Elk jaar opnieuw weet Piet Willequet beelden van nationale en internationale kunstenaars te verzamelen en er een perfecte plaats voor te vinden in zijn parklandschap dat heel typerend is voor de streek. U wandelt gedurende uren in de beeldentuin van Galleries Beukenhof en ontdekt keer op keer mooie, boeiende, interessante, bizarre of intrigerende sculpturen die op een of andere manier communiceren met het landschap. Trek voor deze tentoonstelling op zijn minst een halve dag uit, doe stevige wandelschoenen aan, neem een verrekijker mee en geniet. Dit is een absolute aanrader, zowel voor de vergezichten, de inrichting van de tuin als de keuze van de kunstwerken. Na het beëindigen van het parcours kan u ook een bezoek brengen aan de galerie waar kleinere werken van de kunstenaars zijn opgesteld.

Vijftig kunstenaars stellen hun werk tentoon, met onder andere Magy Jacot (BE), Valentin Gospodinov (BG), Anneke De Witte (NL), Peter Bergenhengouwen (NL) en Ernest Joachim (NL).

Praktisch:
Sculptour 2008. Open tot en met 21 september 2008
Zaterdag, zondag en feestdagen van 14u tot 19 u en na afspraak.
Toegang: € 5,00 pp – kinderen tot 10j gratis - groepen vanaf 12 personen: €4,00 pp
Beukenhof-Phoenix Galleries, Ronde van Vlaanderenstraat 9, 9690 Kluisbergen, www.beukenhof.com.

COASTOMIZE! & andere Mixed Realities
Herinner u Déjeuner sur l’Herbe, een groots opgezet kunstproject in 2006 onder curatorschap van Stef Van Bellingen. Panamarenko werd prompt peter gebombardeerd en Jan Fabre deed als participerend kunstenaar de fietsende bezoekers stilstaan bij het werk van zoemende bijen. Centrum Herman De Croo doet er alles aan om toeristen te laten kennismaken met actuele kunst op diverse locaties in de Vlaamse Ardennen. Dit jaar is het kunstprjoject onder andere te gast in het pam in Velzeke, aan de waterkersgrachten in Roborst en in het kerkje in de wijk Wijlegem. COASTOMIZE! & andere Mixed Realities is een kunst- en recreatief parcours doorheen het landschap van de Vlaamse Ardennen. De verschillende kunstenaars gaan de uitdaging aan om het karakteristieke landschap van de zwalmvallei te verenigen met hedendaagse kunst, architectuur, archeologie en vooral ook technologie. De bezoeker wordt letterlijk ondergedompeld in een hoog technologisch artistieke omgeving. Dit jaar werd Sven Vanderstichelen uitgenodigd als curator.
Met het plannetje dat u krijgt aan het startpunt in pam Velzeke kunt u al wandelend of fietsend van locatie naar locatie. Onderweg geniet u van het landschap, als u halt houdt bij een locatie kan u zowel de tentoonstelling bezoeken als verkennen wat bijvoorbeeld de waterkersgrachten en het archeologisch museum te bieden hebben. Deze hedendaagse kunsttentoonstelling biedt u de gelegenheid om de Vlaamse Ardennen op een kunstzinnige manier te herontdekken.

Praktisch:
COASTOMIZE! & andere Mixed Realities. Van 15 augustus t.e.m. 14 september 2008
Startpunt: Provinciaal Archeologich Museum Velzeke.
Deelname: gratis (inclusief plan en overzicht tentoonstelling). Catalogus: tegen betaling.
Parcours voor wandelaars en fietsers (10 km).
Voor meer info: Pam Velzeke, Paddestraat 7, 9620 Velzeke (Zottegem), T O9-360 67 16., www.hedendaagsekunstindevlaamseardennen.be

Kunst & Zwalm

In 2008 geen Kunst & Zwalm. Fans weten dat deze bijzonder biënnale voor hedendaagse beeldende kunst vorig jaar plaats vond en dus dit jaar in volle voorbereiding is voor Kunst & Zwalm 2009. Wie meer wil te weten komen over de geest van Kunst & Zwalm kan een mooi uitgegeven catalogus aankopen via www.kunst-en-zwalm.be. Daarin vindt u het werk van de Belgische kunstenaars die deelnamen aan editie 2007. Vorig jaar maakte Zorro zijn opwachting en verscheen al steigerend aan de Zwalmse horizon. U kunt de beelden bekijken op Youtube.

Meer info Kunst & Zwalm: vzw Boem, Boembekestraat 32, 9630 Zwalm, 09-360 65 20, www.kunst-en-zwalm.be

Meer hedendaagse kunst in het landschap van de Vlaamse Ardennen:

Zomer: tijd voor hoeve-ijs

Zin in een ijsje? Wat had u gedacht. In de Vlaamse Ardennen rijden nog van die swingende ijskarren rond die voor een prikje een bolletje ijs aanbieden. U kent het wel, het vrolijke muziekje in de straat, elke dag op hetzelfde tijdstip. De ijsman lacht u vriendelijk toe en vraagt: ‘En wat zal het voor ons mamaatje zijn?’ Pingi is wereldberoemd in Hezele. Maar wat als de ijscoman niet bij u langskomt? Niet getreurd, u kan op verschillende plaatsen traditioneel en overheerlijk hoeve-ijs kopen. Een overzicht van de beste adressen:

> Geraardsbergen: ’t Zavelhof: Zavelstraat 131, 9500 Geraardsbergen, T. 054-43 86 84
Aanbod desserts: melkijs, vanille- en chocoladepudding, rijstpap, chocomousse, tiramisu, Yoghurt
> Brakel: De Kaashoeve: Stechelmandries 3, 9660 Brakel, T. 055-42 36 19, www.kaashoeve.be
Aanbod desserts: hoeve-ijs, pudding, rijstpap, kaastaart.
> Zingem: De Valleihoeve: Rooigemstraat 15, 9750 Huise, T. 09-383 63 43, www.valleihoeve.be
Aanbod desserts: hoeveroomijs, ijstaarten, plattekaastaart, aardbeien.
Extra: terras in de zomer
> Gijzenzele: Bella Boe: Brielstraat 71, 9860 Gijzenzele, T. 09-362 77 19, www.vierhoekhoeve.be/bellaboe
Aanbod desserts: yoghurt, ijs, ijstaarten, ijspralines.
> Ronse: Hoeve Den Haze: Dammekensstraat 80, 9600 Ronse, T. 055-21 22 03
Aanbod desserts: ijs op ambachtelijke wijze (vanille, mokka, straciatella, speculoos)
> Zottegem: Hoeve ’t Alkeveld: Steenbekestraat 6, 9620 Zottegem-Velzeke, T. 09-360 16 70
Aanbod desserts: hoeve-ijs, ijstaarten, diverse desserts, fruitsappen
> Zwalm: Swualmahoeve: Machelgemstraat 54, 9630 Zwalm, T. 09-360 22 50
Aanbod desserts: yoghurt, rijstpap, chocomousse, plattekaasdessert, roomijs, sorbet

donderdag 17 juli 2008

Het land van jenever & bier (1)

Jenever
De Romeinen vestigden zich niet voor niets in de Vlaamse Ardennen. De streek was voor hen een belangrijk landbouwgebied waar vooral graan werd geteeld om de soldaten van voldoende voedsel te kunnen voorzien. Velzeke (Zottegem) was een Romeins handelsknooppunt waar goederen uit het zuiden werden geïmporteerd en graan geëxporteerd. Door het gebied liepen dan ook enkele grote Romeinse wegen die in verbinding stonden met andere delen van Europa.

Graanproductie betekent in Vlaanderen automatisch ook jenever. De O’de Flander is een label uitgereikt aan kwalitatieve Oost-Vlaamse graanjenevers. In de Vlaamse Ardennen zijn er maar liefst 3 stokerijen met het O’de Flander label. Zowel Stokerij Mertens (Zottegem), Stokerij Van Damme (Oosterzele) als stokerij Braeckman (Oudenaarde) pakken uit met kwaliteitsjenever.

Stokerij van Damme in Oosterzele is bovendien ook een schitterend voorbeeld van Vlaams hoevetoerisme. U kunt jenever degusteren in het authentieke jenevercafé, overnachting in een van de gastenkamers en de boerderij en de jeneverstokerij bezoeken. Het winkeltje van Stokerij Mertens in Zottegem is dan weer uniek omwille van het grote aanbod likeuren met schitterende oude etiketten. Braeckman is de meest gecommercialiseerde stokerij met negen verschillende soorten jenevers die verkrijgbaar zijn in de reguliere kleinhandel in de streek. Het is een van de weinige stokerijen in Vlaanderen waar het volledige proces in huis wordt gerealiseerd: van graanproductie tot jeneverbottelarij.

> Graanstokerij Braeckman: Berchemweg 61, 9700 Leupegem (Oudenaarde), Tel: 055-30 08 88, www.braeckman.org
Producten te koop in de speciaalzaken, groepsbezoeken op afspraak.
> Stokerij Mertens: Steenweg op Aalst 84, 9620 Elene (Zottegem), Tel: 09-360 08 93, jenermer@yahoo.com
Eigen jenevers en brandewijn. Te koop bij de producent.
> Landbouwstokerij Van Damme: Issegem 2, 9860 Balegem (Oosterzele), Tel: 09-362 50 25, info@stokerijvandamme.be, www.stokerijvandamme.be
Eigen jenevers en jeneverpralines. Te koop bij de producent en in speciaalzaken.

Het land van jenever & bier (2)

Bier
België is hét bierland bij uitstek. Hoeveel verschillende biersoorten er precies bestaan is onzeker, er komen er immers dagelijks bij. Het bekendst zijn de geuzebieren, de trappisten, de abdijbieren en de typische streekbieren. Van deze laatste twee zijn de Vlaamse Ardennen rijkelijk bedeeld. Oudenaarde is de stad van Adriaan Brouwer, een schilder-brouwer uit de 17de eeuw die onlosmakelijk met bier verbonden is. Vandaar ook dat Oudenaarde een echte bierstad is. Er zijn er nog drie brouwerijen actief. Niet alleen een stad als Oudenaarde, ook kleinere plattelandsgemeenten zoals Gavere en Herzele hebben hun eigen brouwerijen. Er zijn in de Vlaamse Ardennen maar liefst 8 brouwerijen die elk meerdere streekbiertjes produceren. U bent dus een poos zoet als u alle bieren uit de Vlaamse Ardennen wilt proeven (bijna veertig). Wij geven graag een overzicht:

> Brouwerij Contreras: Molenstraat 110, Gavere - www.contreras.be
Bieren: Valeir, Mars, Contrapils, Tonneke, x-masbeer
> Brouwerij Crombé: Hospitaalstraat 10, Zottegem
Bieren: Oude Zottegemsen, Egmont, Zottegemse Grand Cru
> Brouwerij Cnudde: Fabriekstraat 8, Eine (Oudenaarde)
Bieren: Cnuddebier (Oudenaards bruin, Bizonbier)
> Brouwerij De Graal: Warande 15, Brakel - www.degraal.be
Bieren: De Graal, Triverius, Kartuizer
> Brouwerij De Ryck: Kerkstraat 24, Herzele - www.brouwerijderyck.be
Bieren: Special De Ryck, Rochus, Kriek Fantastiek, Christmas Pale
> Huisbrouwerij Liefmans: Aalststraat 200, Oudenaarde - www.liefmans.be
Bieren: Liefmans Kriek, Framboos, Oud bruin, Fruitesse, Goudenband, Jan van Gent, Abdis
> Brouwerij Roman: Hauwaart 105, Mater (Oudenaarde) - www.roman.be
Bieren: Romy Pils, Adriaen Brouwer, Mater Witbier, Special Roman, Ename Abdijbier (blond, bruin), Sloeber, Black Hole
> Brouwerij Van Den Bossche: Sint-Lievensplein 16, Sint-Lievens-Esse (Herzele) - www.brouwerijvandenbossche.be
Bieren: Pater Lieven (blond, bruin), Buffalo, Lamoraal Degmont

Bruine kroegen in de Vlaamse Ardennen met een ruim aanbod streekbieren:

  • De Pikardijn: Cotthem 6, Sint-Lievens-Houtem
  • Café Kartuizer: Kartuizerstraat 1, 9572 Sint-Martens-Lierde (Lierde), T 055-42 42 21.
  • De Gulzigen Bok : Gentweg 48, 9890 Vurste (Gavere), T 09-384 75 72, info@dengulzigenbok.com, www.dengulzigenbok.com

Landelijk leven in de Vlaamse Ardennen



Grote landschappelijke tuinen zijn eigen aan de Vlaamse Ardennen. Wie rond kijkt, ziet overal grote verzorgde tuinen. Wij geven u graag een overzicht van wat er ‘buiten’ leeft in onze regio.

Trendsetters
Het zal u niet verbazen dat het aanbod tuincentra, decoratiezaken en plantenkwekers groot is. In Ronse en Geraardsbergen vind je al jaren toonaangevende woon- en decoratiewinkels. Dat de gebroeders Flamant uit Geraardsbergen een eigen stijl ontwikkelden die aanleunt bij de Engelse landelijke stijl, is misschien niet zo verwonderlijk. Ze hebben allicht inspiratie gevonden in hun eigen omgeving. Ondertussen is hun imperium wereldwijd verspreid en wordt de cosy Flamant touch– met roots in de Vlaamse Ardennen! – een internationale trend. De goedverdoken Outlet store van Flamant Home Interiors op de Astridlaan in Geraardsbergen lokt bezoekers vanuit gans Vlaanderen. Maar niet overdonderend, je moet al uitgenodigd worden of toevallig de in kleine lettertjes aangekondigde verkoopsdagen opmerken aan de ingang van het oude fabriekspand waar de winkel is gelegen.

Nog zo’n opmerkelijke zaak die de grenzen van de Vlaamse Ardennen overstijgt, is British Ornamentals. Wie regelmatig gerespecteerde tuin- en buitenbladen leest, komt af en toe een paginagrote advertentie van British Ornamentals tegen. Het ziet er allemaal heel statisch en onwaarschijnlijk mooi uit. En dat is het ook. Prachtige poolhouses, serres, houten poorten, orangeries en bijgebouwen kan je er kopen. Zeg nooit zomaar tuinhuis tegen een uniek en op maat gemaakt bouwwerk van British Ornamentals. Wat weinigen, behalve klanten, weten is dat het bedrijf gelegen is tussen Brakel en Ronse. Vroeger had British Ornamentals een schitterend optrekje in Opbrakel waar je de dingen in hun natuurlijke habitat kon bekijken. Velen dromen van zo’n omgeving. Niet zo lang geleden is de zaak echter verhuisd naar een toonzaal in de Ronsesestraat. Minder idyllisch maar daarom niet minder aantrekkelijk. Eens je binnen bent, word je ondergedompeld in een Engelse landelijke klasse. Tuindecoratie, gereedschap, ornamenten, fonteinen en natuurlijk de onovertroffen bijgebouwen en serres. Je hebt een stevige beurs nodig om hier klant te worden. Alhoewel, je koopt geen kat in een zak want het is het allemaal waard. Post&Rail en kastanjehouten afsluitingen vind je hier echt wel aan concurrentiële prijzen. British Ornamentals is trendsetter en levert topproducten. Je kan gelijkaardige materialen in andere tuindecoratiezaken vinden, maar je merkt meteen het verschil.

Dezelfde klasse en vakkundigheid vind je ook bij Cousaert-Van der Donckt in Kwaremont. Het bedrijf creëert ambachtelijke designmeubels voor binnen en buiten met een toch wel overheersend landelijke uitstraling. Je moet een ontwerp van Cousaert-Van der Donckt gezien hebben om de spirit te begrijpen. Ruw maar natuurlijk, rebels, doorleefd, zo omschrijft de zaakvoerder zijn eigen projecten. Je kan keukens, badkamers, tafels, deuren, trappen en zelfs heuse gebouwen laten ontwerpen en uitvoeren. ‘Trends denken we weg, lees je op de website www.cousaert-vanderdonckt.be. Eigenlijk mag je ze als trendsetters beschouwen. Het is een eclectische stijl waarin oud en nieuw, landelijk en design worden verenigd. Een stijl die ook heerst in de hedendaagse architectuur .

Handen uit de mouwen
Buiten leven nodigt ook uit om creatief te zijn en dingen te doen met zaken die je in de tuin vindt. Boeketten maken bijvoorbeeld, koken met vergeten groenten, experimenteren met kruiden, zelf afspanningen maken met wilgentwijgen, fruit opleggen of pergola’s timmeren. Als je niet handig bent of onervaren, dan kan je deze dingen leren. Het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen organiseert demonstraties fruitbomen snoeien. Bij de gemeente kan je terecht om te leren composteren, Velt biedt cursussen ecologisch tuinieren aan en in de Kaaihoeve kan je naar toontuinen gaan kijken. Daarnaast kan je in de Vlaamse Ardennen ook terecht bij specialisten op het vlak van bloemschikken, kruidenverwerking en tafeldecoratie. Vzw Huisvlijt aan de Beekkant in Maarkedal organiseert allerlei workshops zoals manden vlechten en het verwerken van kruiden.

Bloemschikken en tafels decoreren kan je ook leren bij de Groene Verbeelding in Mater. Gudrun Cottenier en Nico Bostoen geven al jaren gespecialiseerde workshops aan hobbyisten. Hun werk wordt gewaardeerd en geprezen in vak- en damesbladen zoals Libelle en Nest. Daarnaast geven zij zelf ook publicaties uit zoals ‘Florale basistechnieken’ en ‘De Groene Verbeelding, een bloemstuk uit je eigen tuin’. De Groene Verbeelding geeft zowel jaar- als dagcurussen. Meer info vind je op www.degroeneverbeelding.com.

Groenatelier Rotsaert in Wortegem-Petegem en ’t Hof van Goeminne in Etikhove bieden gelijkaardig programma’s aan. Rotsaert is gespecialiseerd in vegetatieve ornamenten en tuindecoraties. Zij geven workshops florale kunst. Wie het atelier wil gaan bezoeken moet vooraf een afspraak maken en om in te schrijven voor een cursus neem je best eerst contact. Rotsaert decoreert ook tuin- en andere feesten. ’t Hof van Goeminne onderscheidt zich door naast workshops voor volwassenen ook kinderateliers aan te bieden. Dat gebeurt op aangekondigde regelmatige tijdstippen. Tijdens de zomervakantie worden de kinderen vier namiddagen ondergedompeld in een creatief bloemenbad. Volwassen kunnen kiezen uit seizoensgebonden workshops kransen, tuindecoratie, boeketten en binnendecoratie.

Shoppen
Een inventaris maken van alle tuincentra, interieur- en tuindecoratie boetieks met een landelijke stijl, is haast onmogelijk. Elke gemeente of stad heeft zijn of haar speciaalzaak. Toch willen we graag enkele adressen in de kijker zetten omdat ze om een of ander reden uit de band springen of een bezoek waard zijn.

Een eerste is Dyllis Countryhome in Schorisse. De country-style woonwinkel is zeer landelijk gelegen en je vindt er een pak interieurtips en geschenkartikelen. De eigenares, Resy Van Achter, geeft kleur- en interieuradvies en doet daarnaast ook totaalinrichting van je woning. De landelijke stijl staat uiteraard centraal. Je kan bij Dyllis ook meubelen (green en eik) en decoratieartikelen kopen. Interieuradvies krijg je ook bij Bo & Dou in Steenhuize-Wijnhuize. Het interieurwinkeltje in het centrum van het landelijke dorpje heeft het klassieke aanbod decoratieartikelen en geschenken zoals beren, kransen, kaarsen, tafeldecoratie, badproducten, mooie dozen, spiegels, keukenaccessoires. Bo & Dou verkoopt ook Flamant-verf en organiseert themagebonden workshops. Uniek is het handgemaakte badlinnen met gehaakte versieringen. Het leuke aan dit winkeltje is dat het een hoog snuistergehalte heeft. Maar het absolute snuisterparadijs is de Amberhoeve, alweer in Maarkedal. De oude vierkantshoeve werd omgebouwd tot een gezellige B&B, annex decoratiewinkel gespecialiseerd in Italiaanse terracotta, knuffels én fantasiejuwelen. Je vindt er onder andere Yvone Christa, Carré Copenhagen en Twice as Nice. Er zijn klanten die van ver komen voor de boekjes in handgeschept papier.

Interessante adressen:
  • British Ornamentals: Ronsesestraat 238, 9660 Brakel, T. 055-42 76 08, www.brit-orn.be, info@brit-orn.be
  • Cousaert-Van der Donckt: Stationsstraat 160, 9690 Kluisbergen, T 055 38 70 53, www.cousaert-vanderdonckt.be, info@cousaert-vanderdonckt.be
  • Vzw Huisvlijt aan de Beekkant: Onderbossenare 7, 9680 Maarkedal, www.huisvlijt-beekkant.be, Regina : 0499-72 39 36, regina.decoker@telenet.be, open elke vrijdag- en zaterdagnamiddag van 14.00- 18.00 uur.
  • De Groene Verbeelding: Keirestraat 24, 9700 Oudenaarde (Mater), T. 055-45 55 25, www.degroeneverbeelding.com, gudrun.cottenier@degroeneverbeelding.com
  • Groenatelier Rotsaert: Pontstraat 19a, 9790 Wortegem-Petegem, T. 056-61 05 82 , www.rotsaert.be, info@rotsaert.be
  • ‘t Hof van Goeminne: Berkenstraat 11, 9680 Maarkedal (Etikhove), T. 055-38 66 70, www.hofvangoeminne.be, info@hofvangoeminne.be
  • Dyllis Country home & Interior: Arthur Odevaerstraat 15, 9688 Maarkedal (Schorisse) , T. 055-45 67 08, www.dyllis-countryhome.be, designstudio.dyllis@pandora.be
  • Bo & Dou: Kloosterberg 5, 9550 Steenhuize-Wijnhuize, T. 0497-137433, www.bo-dou.be, info@bo-dou.be
  • Amberhoeve: Stokstraat 6, 9688 Maarkedal (Schorisse), T. 055-45 54 97, www.amberhoeve.be
Kent u nog interessante tuin- en interieuradressen? Geef ze gerust door.